keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Lumoava luonto -lukuhaaste: lintuja ja kaloja

Juha Laaksonen: Kevät lintusaarella – Luontopäiväkirja
Gummerus, 2004
Sivuja: 176
Mistä sain kirjan: Kirjastosta


Tänään vietettävän Maailman vesipäivän kunniaksi Oksan hyllyltä -blogi laittoi käyntiin Lumoava luonto -lukuhaasteen, jossa tarkoituksena oli lukea luontokirjoja. Sopii hyvin minulle – halusin 12-15-vuotiaana tulla isona ornitologiksi (mikä tosin jäi haaveeksi vain). Lintuinnostus on nyt  kuitenkin herännyt uudelleen vuosien tauon jälkeen.

Luin haasteeseen kaksi kirjaa. Ensimmäinen, Juha Laaksosen Kevät lintusaarella oli sellainen lukuelämys, että se aiheutti minulle pienimuotoisen pakkomielteen saada opus omaan hyllyyn. Painos on loppuunmyyty joka paikasta. Divarista sen voisi kyllä löytää. Laaksosen kirjoittama ja runsain valokuvin kuvittama luontopäiväkirja valittiin Vuoden luontokirjaksi 2004. Kirja seuraa kevätmuuton etenemistä Ahvenanmaalla, Lågskärin majakkasaarella, 21.4.-7.6. Eikä havaintoja saada pelkästään linnuista, vaan myös horroksesta heräilevistä kyy- ja rantakäärmeistä sekä kevään ensimmäisistä kukista. Välillä meri myrskyää, välillä on niin kylmä, että hyönteissyöjälinnuille kelpaa ruoaksi vaikka lintumiesten tarjoama makkara; toisinaan saarelle tulee harvinaisia lintuvieraita, jotka houkuttelevat mantereelta myös bongarit paikalle.


Kirja on elämyksellinen, mutta se tarjoaa myös tuhdisti tietoa linnuista ja lintujen tutkimisesta. Saarelle viritellään verkkoja, joihin tarttuneet linnut rengastetaan. Saarella lintumiehet ja -naiset laskevat tarkkaan nähnyt lajit ja niiden lukumäärät. "Iltahuudolla" havainnot käydään lävitse. Lågskärillä myös pesii yllättävän monta lajia, se ei ole pelkkä muuttolintujen levähdyspaikka. Jokaisen päiväkirjamerkinnän lopussa on päivän säätiedot, havaittujen ja rengastettujen lintujen lajimäärät sekä uudet lajit. Arkiset toimet, kuten ruoanlaitto ja pyykinpesu karuhkoissa oloissa, on kuvattu suorastaan kotoisasti. Tälle kaupunkilaiselle tuli himo päästä majakkasaarelle ulkosaaristoon!

Luontotoimittajana ja -kirjailijana tunnettu Laaksonen on kirjoittanut myös dekkarin, Murha lintusaaressa (2015). Vaikka en olekaan rikoskirjallisuuden ylin ystävä, saatan laittaa kirjan lukujononi jatkoksi.


Maia Raitanen: Sano muikku! – Suomen viehättävin kalakirja
Into, 2015 (4. painos)
Sivuja: 150
Mistä sain kirjan: Omasta hyllystä


Tämä kirja sopii Maailman vesipäivään kuin nenä päähän tai kala veteen. Maia Raitasen kirjoittama ja kuvittama Sano muikku! on käteen sopiva söpöinen opus, jonka koko on noin vaaksa kertaa vaaksa. Hieman nikottelin tuota alaotsikkoa (olisiko kustantajan myyväksi tarkoitettu lisäys?), "Suomen viehättävin kalakirja", mutta kun se on aivan totta, niin mikäs siinä. Kirja on viehättävä.

Ainoaksi määritysoppaaksi kalojen maailmaan tämä teos ei ole ehkä riittävä, vaikka jokaisesta Suomen kalalajista kirjassa onkin realistinen tunnistuskuva. Aukeaman oikella sivulla taas on aina sarjakuvatyylinen piirros ja filosofisia lausahduksia kalojen suuhun pantuna. Harmi kyllä osa niistä on aikamoisia latteuksia. Raitanen on saanut tiivistettyä tietotekstin todella tiukkaan pakettiin. Tarkoitus ei ole tarjoilla kattavaa tietoutta joka kalalajista, vaan kertoa jokin tai muutama kiinnostava erityispiirre kustakin kalasta. Esimerkiksi kivinilkka on Suomen ainoa poikasia synnyttävä kala, jota siksi kutsutaan joissakin kielissä äitikalaksi. Tämä on sekä opettavainen että viihdyttävä kirja. Sellainen kiinnostuksen herättelijä, joka pökkää tarttumaan niihin paksumpiin (ja tylsempiin?) kalakirjoihin, jos haluaa tietää lisää faktoja.

Sarjassa on ilmestynyt vastaava pikkukirja myös ainakin Suomen nisäkkäistä. Harvoin voi sanoa lukeneensa jonkin lajimäärityskirjan kannesta kanteen, mutta tästä kompaktin kokoisesta kalakirjasta jaksoin lukea joka ainoan sanan.


2 kommenttia:

  1. Kivaa, että löysin kiinnostavaa luettavaa tähän haasteeseen. :) Raitasen lastenkirjoja oli luettu eräässä toisessakin blogissa, ja Sano muikku! vaikuttaa tosi hauskalta. Voisin itsekin tutustua tähän jo ihan mainion kuvituksenkin vuoksi. :) Murha lintusaaressa alkoi myös kiinnostaa, näin dekkarien ystävänä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäätävän myöhäinen vastaus kommenttiisi! Elämä tuli väliin tai tässä tapauksessa kuolema. (Blogituttu Lukutoukka-Krista ja eräs kaverini kuolivat molemmat viikon sisällä, olen ihan lyöty.) Mutta iso kiitos, että järjestit haasteen. Löysin sen myötä muutaman muunkin luontokirjan, jotka nyt odottavat lukemista.

      Poista